Plejecentret Albertshøj

Vårdhemmet Albertshøj har utformats i samspel med bl.a. medarbetare, ledning, JJW Arkitekter, Pressalit och Albertslunds kommun. Resultatet har blivit ett välfungerande boende där dettas hänsyn till de önskemål som kommuninvånarna och medarbetarna har fört fram.

Förberedelsen av Albertslund kommuns nya vårdhem Albertshøj har varit en omfattande process. En arbetsgrupp med medarbetare, ledning, kommun, JJW Arkitekter och Pressalit har omvandlat de många kraven och önskemålen till en välfungerande inredning i badrummen i de 108 bostäderna.

Vi fick med nyanserna

- Vi åkte på studiebesök för att se andra Pressalit-lösningar. När vi besöker företag och deras showroom berättar de gärna de positiva historierna, säger föreståndaren för vårdhemmet Bjarne Webb. När du träffar användarna ute i verkligheten ger de ofta en mer nyanserad bild. En del är bra och en del är dåligt. När man presenterar något dåligt för oss betyder det inte nödvändigtvis att vi tackar nej. Men på så sätt är vi förberedda på att vi ska vara uppmärksamma på det.

- Erfarenheten från andra ställen fick oss till exempel att fråga efter ett extra långt handtag som sträcker sig runt hörnet i duschutrymmet. Det har vi fått och alla är glada, konstaterar Bjarne Webb.

Testade badrumsmodell

Innan byggandet startade gjordes en modell av ett badrum där arbetsgruppen och användarna kunde testa utrustningen och komma med synpunkter på inredningen.

- Och det kom in många bra synpunkter. Det var bra att se och prova produkterna i verkligheten innan vi stod med 108 badrum med detaljer som skulle irritera oss. Nu har vi fått en lösning som fungerar och som passar oss, säger Bjarne Webb. Vi kom från ett boende med alltför små badrum, gammal inredning och avsaknad av flexibilitet. Det går helt enkelt inte att jämföra med det vi har fått nu.

Funktion och utseende

I processen med att skapa det optimala badrummet in¬gick överväganden både när det gällde funktionalitet och utseende. Det var viktigt att få ett flexibelt badrum där tvättstället är reglerbart i både vågrätt och lodrätt riktning, där toaletten kan regleras i höjd och där man kan inreda efter individuella behov.

- När det gäller utseendet var det viktigt att få färger och kontraster. En kommuninvånare som har kognitiva problem kan ha svårt att orientera sig i ett rum utan kontraster. Därför har vi två färger på kakelplattorna, och handtaget i duschutrymmet är mörkgrått så att det kontrasterar tydligt mot det vita kaklet. förklarar Bjarne Webb.

Från vårdkultur till livskultur

  • Flytten från ett gammalt vårdhem till ett helt nytt boende har också fått ledningen att arbeta med kulturen på stället.
  • - Vi vill gärna framhålla att vi får en livskultur istället för vårdkultur, säger Bjarne Webb.
  • Även om man flyttar in här som det sista boendet i livet ska här fortfarande finnas innehåll, energi och livskvalitet. Livet ska levas också under de sista åren.

Utmaningen

  • Badrummet ska ha den funktionsnivå som passar både vårdkrävande och självständiga boende.
  • Rörelsefriheten ska säkerställas för en samt två assistenter så att arbetet kan utföras utan begränsning av utrymme.
  • Tillräckligt stor vändradie inne i badrummet.
  • Rullstol, dusch-/badstol och rullator ska alla kunna användas i badrummet.
  • Badrummet ska se så snyggt och prydligt ut som möjligt.

Lösningen

  • Manuellt höjdjusterbar upphängning till toalett
  • Höjdjusterbara toalettarmstöd monterade på en lodrät väggskena
  • Tvättställ som är justerbart i höjd- och sidled
  • Extra långa handtag i duschutrymmet för extra stöd
  • Flexibel badrumslösning ger en förbättrad miljö för både assistenter och boende

Effekten

  • Ett badrum som den boende kan sätta sin egen prägel på
  • Färger och kontraster gör det lättare för de boende att orientera sig
  • Gott om utrymme för personalen, plats för både en och två assistenter

Faktaboks

  • Albertshøj ligger i Albertslund Centrum og er taget i brug i 2016
  • Plejecenter (9.180 m²) med 108 boliger samt servicearealer, et varehus (3.700 m²) og sundhedscenter (2.500 m²). 81 plejeboliger, 15 ældreboliger og 12 rehabiliteringspladser
  • Byggeriet og kulturen i centret er præget af et fælles værdisæt om at støtte beboerne i at leve deres liv på egne præmisser med den pleje og støtte, de har behov for
  • Størrelsen på en standardbolig er 77 m², der dækker både den private bolig og en andel af de arealer, som beboerne er fælles om, bl.a. spisestue og opholdsstue
  • Badeværelserne til de 108 boliger er præfabrikerede og leveret som færdige kabiner fra ModulBad.

Hent casen som PDF